_ap_ufes{"success":true,"siteUrl":"fasingur.com","urls":{"Home":"http://fasingur.com","Category":"http://fasingur.com/category/viata/animale/","Archive":"http://fasingur.com/2017/03/","Post":"http://fasingur.com/piese-vestimentare-crosetate-pur-si-simplu-superb/","Page":"http://fasingur.com/detalii-contact-2/","Attachment":"http://fasingur.com/?attachment_id=50967","Nav_menu_item":"http://fasingur.com/59/","Advanced_ads":"http://fasingur.com/advanced_ads/perfect-ask-info-adnow-sidebar/"}}_ap_ufee

Articole Populare

Particularităţile tăierii de iarnă şi primăvară a muşcatei

Muşcata (Pelargonium) este o plantă care nu necesită o îngrijire specială, însă dacă vă doriţi ca floarea să aibă un aspect estetic, trebuie respectate anumite reguli. Pelargonium include peste 200 de specii, iar perioada de înflorire variază de la începutul primăverii până la sfârşitul toamnei, unele specii înflorind chiar şi iarna.

Pentru a avea o plantă bogată, cu un aspect proaspăt şi sănătos, muşcata trebuie supusă tăierii. Fără această procedură chiar s-ar putea ca muşcata să nu înflorească deloc, de aceea redacţia noastră a pregătit acest articol, în care vom discuta despre modul în care trebuie făcută tăierea muşcatei.

Calendarul tăierii

Prima etapă a tăierii se face înainte de venirea iernii şi are sarcina de a-i uşura florii trecerea prin sezonul rece. Condiţia principală e ca tăierea să se facă după ce se încheie perioada de înflorire, adică, în funcţie de specie, începând cu sfârşitul verii şi terminând cu mijlocul toamnei.

Dacă iarna este geroasă şi pământul îngheaţă, mutaţi floarea în ghiveci şi aşezaţi-o într-o cameră luminoasă sau chiar la balcon, căci muşcata iubeşte lumina solară. În continuare îngrijiţi-o ca şi celelalte flori de cameră, udând-o la timpul potrivit.

verhushka

După încheierea perioadei de înflorire muşcata se taie până la jumătate din înălţimea tulpinii. În acest fel partea de jos a plantei va avea acces la mai mult aer şi mai multă lumină, iar riscul de infecţii fungice va fi redus la minim. Iarna urmăriţi ca tăieturile să nu-şi schimbe culoarea, dacă ele devin mai închise, e cazul să mai scurtaţi puţin tulpina.

În cazul unei clime mai blânde, fără geruri şi îngheţuri, muşcata poate ierna în aer liber. Dacă în timpul iernii lăstarii şi-au pierdut forma, atunci ei urmează a fi tăiaţi în timpul tăierii de primăvară: pe la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie.

Speciile care sunt specific plante de cameră se taie tot toamna. Tăierea se face astfel încât să rămână cel puţin două frunze în partea de jos a tulpinii. Specificul acestor specii este că ele înfloresc foarte devreme, de aceea tăierea va fi foarte benefică pentru ele.

Video: tăierea de toamnă a muşcatei

Tăierea muşcatei înainte de sezonul rece

Unele specii de muşcată cresc foarte repede şi pot atinge 50 cm înălţime. În asemenea caz dacă pe tulpină nu sunt frunze, atunci trebuie redusă la minim udarea florii.

Tăierea muşcatei în decembrie şi ianuarie nu este recomandată, căci planta se află într-o stare de acalmie. Dacă floarea arată bogat şi frumos, tăierea poate fi amânată până la primăvară. Nu ezitaţi să tăiaţi lăstarii pe care nu cresc frunze, căci după tăiere muşcata va înflori şi mai bogat.

Cum se face corect tăierea

Tăierea muşcatei se face atât pentru aspectul plăcut al florii, cât şi pentru sănătatea sa. Principalul scop al tăierii este stimularea creşterii lăstarilor laterali şi reducerea înălţimii.

Înainte de a-i da forma, identificaţi specia de muşcată pe care o aveţi. Există muşcate cu o singură tulpină înaltă, există şi flori în formă de arbust. În funcţie de asta veţi vedea care este forma corectă pe care trebuie să o aibă planta. E important să faceţi tăierea în mod regulat, căci dacă veţi scăpa momentul de a forma planta în mod corect, veţi avea mari dificultăţi ulterior.

srezy

Tăierea muşcatei trebuie făcută cu o lamă ascuţită, dezinfectată obligatoriu cu alcool. Tăierea se face sub un unghi ascuţit, imediat deasupra nodului frunzei, având grijă totodată ca nodul să nu fie atins.

Tăiaţi mai întâi ramurile care cresc în lateral şi cele care cresc în sus, după care puteţi trece la tulpină. Făcând asta să aveţi în vedere forma pe care vă doriţi să o aibă floarea în viitor.

posle-obrezki

E important să urmăriţi dezvoltarea plantei. Dacă observaţi că o frunză sau floare îşi pierde culoare sau se usucă, tăiaţi-o. În acel fel muşcata nu-şi va irosi energia în zadar. Acelaşi lucru se referă la o ramură care începe a se usca, doar că de data aceasta e obligatoriu să o înlăturaţi cu lama, tăind-o în apropierea nodului.

Video: tăierea de primăvară a muşcatei

Tăierea de primăvară a muşcatei

 

Autor text: Perfect-ask.com

Comentarii

Comentarii

error: