_ap_ufes{"success":true,"siteUrl":"fasingur.com","urls":{"Home":"http://fasingur.com","Category":"http://fasingur.com/category/viata/animale/","Archive":"http://fasingur.com/2017/03/","Post":"http://fasingur.com/iata-cum-puteti-transforma-un-dulap-incorporat-unul-stil-provence/","Page":"http://fasingur.com/detalii-contact-2/","Attachment":"http://fasingur.com/iata-cum-puteti-transforma-un-dulap-incorporat-unul-stil-provence/original656/","Nav_menu_item":"http://fasingur.com/59/","Advanced_ads":"http://fasingur.com/advanced_ads/perfect-ask-info-adnow-sidebar/"}}_ap_ufee

Articole Populare

Laureatul premiului Nobel 2016 a demonstrat că postul este benefic pentru sănătate

Yoshinori Ohsumi, un specialist japonez în domeniul biologiei celulare, a luat premiul Nobel 2016 pentru fiziologie şi medicină. Laureatul a fost nominalizat pe 3 octombrie 2016 şi este specialist în biologia celulară din cadrul Universităţii Tehnice din Tokyo, iar premiul i-a fost acordat “pentru descoperirea mecanismelor de autofagie”.

Первый лауреат Нобелевской премии 2016 года назван.

Comunicatul de presă al comitetului Nobel spune cu această ocazie: “Descoperirile lui Ohsumi au condus la o nouă paradigmă în înțelegerea modului în care celulele își reciclează conținutul. Descoperirile lui au deschis calea înțelegerii importanței fundamentale a autofagiei în multe procese fiziologice, precum adaptarea la înfometare sau răspunsul la infecții”.

Autofagia este procesul de utilizare şi prelucrare a părţilor inutile ale celulei, adică a tot felul de “deşeuri” adunate în celulă. Termenul provine din greacă şi se traduce drept “autoconsumare”.

Механизм аутофагии.

Mecanismul autofagiei

Însăşi existenţa acestui fenomen a fost descoperită de savanţi încă în anii ’60 ai secolului trecut. Însă subtilităţile mecanismului nu au putut fi înţelese la acel moment. Ohsumi a reuşit asta în anii ’90. Realizând experimentele sale, el a identificat şi genele responsabile pentru autofagie. Şi iată după un sfert de veac munca i-a fost recunoscută şi el a devenit al 39-lea savant din istorie care a primit premiul Nobel de unul singur.

Autofagia este un proces caracteristic organismelor vii, inclusiv organismului nostru. Datorită autofagiei celulele noastre scapă de materiile inutile, iar organismul nostru – de celulele inutile.

Celulele au această capacitate uimitoare de a prelucra tot ce este în plus sau chiar dăunător. Ele acţionează aproape la fel cum o facem noi, doar că la un nivel automatizat. “Deşeurile” sunt “împachetate” în nişte saci speciali, numiţi autofagozomi, apoi mutaţi în nişte “containere” – lizozomi, unde acestea sunt distruse şi prelucrate. Ca urmare a prelucrării rezultă un fel de material reciclat, care serveşte la nutriţia celulară şi la regenerarea acesteia.

Образование фагосомы.

Formarea fagozomilor

Datorită autofagiei celula se curăţă pe sine de infecţii şi toxine. Acest proces devine mai intensiv atunci când organismul trece printr-o situaţie de stres, cum ar fi foamea. În acest caz celula generează energie din resursele sale interioare, adică din deşeuri, inclusiv din bacteriile ce pot cauza boli.

Descoperirea laureatului demonstrează că respectarea postului reprezintă nu doar un folos sufletesc, ci şi o curăţire reală a organismului.

Colegii lui Ohsumi afirmă că autofagia apără organismul de îmbătrânire prematură. Ba chiar e posibil să-l şi întinerească, datorită regenerării, înnoirii prin care trec celulele.

Слияние фагосомы и лизосомы.

Contopirea fagozomilor cu lizozomii

Dereglările procesului de autofagiei pot duce la boala Parkinson, diabet şi chiar cancer. Astfel savanţii au început deja să creeze medicamente care să regleze mersul normal al acestui proces.

Iată de ce, inclusiv în scopuri profilactice pentru organismul nostru, este bine să respectaţi posturile, care vor fi un bun prilej de înnoire a organismului şi, bineînţeles, a sufletului.

Yoshinori Ohsumi s-a născut în 1945. Premiul în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (puţin peste 950.000 $) îi va fi înmânat la Stockholm, pe 10 decembrie.

 

Autor text: Perfect-ask.com

Comentarii

Comentarii

error: