_ap_ufes{"success":true,"siteUrl":"fasingur.com","urls":{"Home":"http://fasingur.com","Category":"http://fasingur.com/category/viata/animale/","Archive":"http://fasingur.com/2017/03/","Post":"http://fasingur.com/piese-vestimentare-crosetate-pur-si-simplu-superb/","Page":"http://fasingur.com/detalii-contact-2/","Attachment":"http://fasingur.com/?attachment_id=50967","Nav_menu_item":"http://fasingur.com/59/","Advanced_ads":"http://fasingur.com/advanced_ads/perfect-ask-info-adnow-sidebar/"}}_ap_ufee

Articole Populare

Beneficiile miraculoase ale țelinei + rețete pe bază de țelină

De cele mai multe ori subestimăm proprietățile deosebite ale țelinei, considerând că este doar o legumă crocantă și cu un aport caloric scăzut. Însă țelina este bogată în calciu, potasiu, magneziu și alte vitamine. Țelina trebuie inclusă în alimentație, deoarece menține sănătatea inimii și a întregului organism.

Există mai multe soiuri de țelină: australiană, indiană, vietnameză.

1

Vă propunem să luați aminte de 8 proprietăți miraculoase ale țelinei.

1. Este anticancerigenă

Cea mai importantă proprietate a țelinei este cea anticancer. Cercetările realizate la Universitatea din Illinois au demonstrat că țelina îmbogățită cu luteolină ajută la stoparea creșterii celulelor canceroase din pancreas. O altă cercetare a arătat că consumul regulat de țelină scade riscul de a dezvolta cancerul de sân.

2. Reglează tensiunea arterială

Hipertensiunea netratată poate provoca afecțiuni grave care se pot solda cu deces, inclusiv atacul de cord sau paralizie. Pentru a scădea riscul unor astfel de afecțiuni, trebuie să vă alimentați corect și să monitorizați tensiunea arterială. Dintre multe alte produse, țelina merită o atenție deosebită.

Țelina conține niște compuși care scad nivelul hormonilor de stres și în același timp relaxează mușchii în jurul arterelor și stimulează circulația sângelui. Mai mult ca atât, fosforul din țelină ajută la stabilizarea bătăilor inimii și la reglarea tensiunii arteriale.

3. Reduce colesterolul

Nivelul înalt de colesterol din organism poate provoca afecțiuni ale ficatului. Consumul regulat de țelină ajută la menținerea unui nivel normal de colesterol, la eliberarea hormonilor și reglarea vitaminei D în organismul nostru. De asemenea, compusul unic numit butylphthalide menține activitatea normală a inimii.

Experimentele efectuate pe cobai la Universitatea din Singapore au arătat că extrasul de țelină a ajutat la reducerea grăsimilor și respectiv a colesterolului. Cercetările din cadrul Universității din Chicago au arătat că consumul a două tulpini de țelină pe zi pot reduce nivelul colesterolului „rău” (LDL) de până la 7 ori.

4. Menține o vedere perfectă

Vitaminele sunt printre principalele substanțe nutritive de care are nevoie organismul. De exemplu, ele au o importanță majoră pentru ochi. Consumarea unei tulpini mari de țelină ne asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina E. Mai mult decât atât, antioxidanții ce se conțin în țelină, precum flavonoizii și polifenolii, ajută la umezirea ochilor.

5. Reduce stresul

Stările de încordare permanentă pot provoca afecțiuni destul de grave, inclusiv Alzheimer și diabet. În acest caz trebuie să includeți în alimentație țelina.

6. Crește fertilitatea la bărbați

Mulți experți cred că a sosit secolul „crizei de spermă”, deoarece a scăzut simțitor cantitatea spermatozoizilor la tineri. Chiar și medicii recunosc că cei doi feromoni în țelină – androstenon și androstenol cresc fertilitatea la bărbați. O altă noutate bună este că uleiul de țelină este eficient pentru ridicarea calității și vitezei spermatozoizilor, dacă țelina va fi consumată în combinație cu vitamina E.

7. Îmbunătățește digestia

Organismul asimilează mai bine substanțele nutritive, dacă sistemul digestiv funcționează corespunzător. Scaunul tare sau constipația sunt primele semne ale unei indigestii. Conținutul mare de apă din țelină contribuie la îmbunătățirea digestiei și ameliorează excreția.

8. Ajută la slăbire

Surplusul de greutate este una din principalele probleme ale multor persoane. Fiind în căutarea unei diete potrivite, uneori este dificil de ales produse cu puține calorii, dar bogate în substanțe nutritive. Alegerea perfectă este țelina.

Aceasta asigură organismul cu substanțele nutritive necesare, precum magneziul și fosforul. O tulpină de țelină are doar 10 calorii. Aceasta ajută la reglarea nivelului de lipide și grăsimi în organism, controlează metabolismul și îngrășarea.

Cum să includeți țelina în alimentație?

Aceste rețete exclusive vă vor ajuta să includeți țelina în regimul alimentar.

Tulpini de țelină în stil Buffalo

2

Ingrediente

 • 100 g de cașcaval galben
 • 50 g de cașcaval topit
 • 6 tulpini medii de țelină
 • ardei iute cayenne

Mod de preparare

Într-un castron amestecați 50 g de cașcaval galben cu cașcavalul topit. Spălați și uscați tulpinile de țelină, apoi umpleți-le cu compoziția de cașcaval. Restul cașcavalului îl radeți peste tulpini, după care presărați ardeiul.

Salsa cu mentă, măsline și țelină

3

Ingrediente

 • 2 linguri de ulei de măsline
 • 2 căței de usturoi
 • 1 pahar de țelină mărunțită (3 tulpini)
 • 1 pahar de măsline tăiate mărunt (140 g)
 • 2 linguri de capere uscate
 • 2 linguri de mentă mărunțită
 • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Turnați uleiul de măsline într-o tigaie nu prea mare și prăjiți usturoiul mărunțit până la culoarea aurie timp de 2 minute. Lăsați-l să se răcorească, după care puneți-l în farfurie. Adăugați țelina tăiată cuburi, măslinele tăiate, capere, menta și piperul. Salsa este gata!

Vă dorim poftă bună!

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

 

Autor text: Perfect-ask.com

Comentarii

Comentarii

error: